Може би Украйна би била по-добре извън НАТО и ЕС, коментира американската агенция Bloomberg. Споразумение да не бъде допускана Украйна до тези съюзи в обозримо бъдеще може да бъде в неин интерес, пише агенцията в материал, представен без редакторска намеса.

Украйна иска да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Руският президент Владимир Путин иска да елиминира тази възможност. Междувременно НАТО и Европейският съюз не се нуждаят от Украйна като член и не искат да я виждат в своите редици в обозримо бъдеще.

Наивният наблюдател ще види във всичко това възможен изход от настоящата криза. Всички страни трябва да се споразумеят, че Украйна няма да бъде приета нито в НАТО, нито в Европейския съюз през следващите години. Въпреки това САЩ и техните съюзници отказват дори да обсъждат този въпрос. Тази позиция на Запада: да не приема Украйна в НАТО, но и да не отхвърля този вариант в бъдеще, е нелогична и контрапродуктивна, включително и от гледна точка на Украйна.

Членовете на НАТО знаят, че приемането на Украйна в средносрочен план няма да е в интерес на тяхната сигурност. В краткосрочен план те се разминават по въпроса как да се противопоставят на Путин. Разногласия съществуват дори в САЩ (които изглежда са лидер на Алианса). Такова колебливо партньорство няма да влезе във война с Русия в защита на Украйна. Що се отнася до днес, всички разбират, че даването на членство на Украйна означава провокиране на Русия. Това по никакъв начин няма да засили сигурността на новия член, но ясно ще покаже слабостта на Алианса. Просто няма по-лош вариант.

Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза миналата седмица: "Ние ще отстояваме политиката на "Отворени врати“ на НАТО... Искам да бъда много ясен: вратите на НАТО са отворени и те ще останат отворени. Това е нашият ангажимент."

Но това е озадачаващо. НАТО е договор за взаимна отбрана и Украйна не може просто да се присъедини към него по свое желание. Споразумението за създаване на организацията гласи, че нови членове се канят там с единодушно решение, при условие че допринасят за сигурността на Алианса. През 2008 г. лидерите на страните от НАТО, без разрешението на техните парламенти, заявиха, че някой ден Украйна ще бъде поканена да се присъедини към Алианса. Но дори да приемем, че подобно обещание е правно обвързващо, НАТО все пак може да каже, че Украйна може да получи покана, да речем, не по-рано от 20 години.

ЕС не повече иска да види Украйна в редиците си, отколкото НАТО, но изпраща обратните сигнали. Този съюз вече е прекомерно раздут и работи на границата на своите възможности. Той не е в състояние да интегрира своите централноевропейски партньори. Членството на тези страни в Европейския съюз все повече влиза в противоречие с основната цел на ЕС, която е политическата интеграция. Отношенията с Украйна (ако се присъедини) биха били най-голямото предизвикателство за ЕС.

ЕС често се отдава на такова показно добротворство, като предлага грандиозни идеи и концепции, без да ги обмисля. Понякога успява навреме да дойде на себе си. Например, въпреки дългата любовна игра, Турция никога не попадна в прегръдките му - и няма да се окаже там. Но понякога катастрофалните идеи стават реалност — като еврото. Неясните обещания на ЕС към Украйна – "Може би един ден те ще Ви приемем…“ , се вписват в тази схема. Радвайте се на възможността, отдайте се на мечти колкото искате - пак няма да стане.

Флиртът на НАТО и ЕС с Украйна й направи лоша услуга. Нейният президент Владимир Зеленски може да направи грешка, като уж мисли за интересите на страната си. Може би си мисли, че Путин блъфира. Или може би вярва, че може да се възползва от момента и да принуди Запада да изгради ново политическо и стратегическо партньорство. В същото време рискът от война за Зеленски е приемлива цена, която може да бъде платена. А говоренето за отворени врати е гаранция, че играта си заслужава усилията.

Всъщност не е така. Мирът, стабилността и просперитетът на Украйна, еднакво отдалечена от Русия, от една страна, и от НАТО и ЕС, от друга, може да бъде най-добрият от наистина постижимите резултати.

Разбира се, "награждаването“ на Путин, дори с отстъпки, които всъщност не са отстъпки, е опасно. Той представлява безмилостна заплаха и отстъпките ще го тласнат към нови действия. Ако сключат с него сделка за Украйна, изпълнявайки желанията му за НАТО и ЕС, като част от широко споразумение, то трябва да включва сериозни отстъпки от негова страна. Трябва да се започне с гаранции за териториалната цялост на Украйна, със съгласието на Москва за по-тесни търговски отношения между ЕС и Украйна, с взаимно ограничаване по въпроса за разполагане на войски, водене на хибридни войни и т.н. Путин трябва да разбере, че в случай на отказ от подобни условия и избухване на военни действия срещу Украйна, както и в случай на отказ да поеме задължения в бъдеще, последствията ще бъдат много болезнени. Ето ги: възможно най-строгите санкции, които да предизвикат осакатяващи икономически щети, с паралелно укрепване на отбраната на НАТО.

Може ли да се направи такава сделка? Може би вече е твърде късно. Първо, Украйна трябва да се съгласи с това. Трудно е да се каже какво най-много иска Путин и колко е готов да плати за това. Възможно е фокусът му върху НАТО и Европа е отвличаща маневра. Но отказът да се обсъжда предварително е грешка.

Превод и редакция: Юлиян Марков