Китайските автомобили, телевизори и смартфони изместват вноса от Германия и Южна Корея в Русия, след като нейният пазар бе прекроен от санкциите и излизането на редица западни марки след началото на военната интервенция на Москва в Украйна, пише Bloomberg.

Резултатът е затруднена търговия, като Русия се стреми да се защити от по-лоши последващи проблеми, като се ориентира към стоки от страни, които не са се присъединили към санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници. Москва също пренаписва правилата, за да позволи на своя държавен инвестиционен фонд да инвестира във валутите на Китай, Индия и Турция, след като санкциите блокираха покупките в евро и долари.

"Няма нищо друго освен китайски коли“, казва Владимир, изпълнителен директор в сектора на металургията, който купи нов SUV Chery Automobile Co. Tiggo в Москва този месец. Той отказа да назове фамилията си.

"Все пак има приличен избор и, изненадващо, колите са много добри“, отбелязва той.

Войната ускори обръщането на Русия към Азия, като промените, които преди са отнемали години, се случват за месеци, отбелязва американската агенция.Трансформацията засилва процес, започнал близо до началото на повече от две десетилетия управление на Путин, като тези промени обхващат икономиката от банковия сектор до продажбите на енергия.

Продажбите на превозните средства Great Wall Motor Co. и Geely Automobile Holdings Ltd. се задържаха стабилни през юли, въпреки че автомобилният пазар се срина със 75% в сравнение с година по-рано, издигайки техните марки в редиците на най-продаваните автомобили. През последното тримесечие 81% от вноса на нови автомобили е бил китайски, в сравнение с 28% през първото тримесечие, според данни на "Автостат“.

Руската централна банка посочи в доклад от 24 август, че бизнес настроенията в търговията с автомобили са станали положителни за първи път от февруарската инвазия, тъй като пазарът се пренасочва от европейски производители към азиатски автомобили.

Пазарът на смартфони също се промени в полза на Китай, като Apple Inc. и Samsung Electronics Co. спряха доставките. Независимо че техните продукти се предлагат чрез паралелен или сив внос, който няма благословията на производителите, подобни продажби могат да отблъснат потребителите, защото са по-скъпи и не са в гаранция.

Xiaomi Corp. беше най-продаваният производител на смартфони в Русия през второто тримесечие, измествайки Samsung, а три от първите пет марки бяха китайски, според Mobile TeleSystems PJSC, най-големият мобилен оператор в страната.

"Извършва се преразпределение“, коментира Алексей Зайцев, ръководител на телекомуникационния отдел на платформата за електронна търговия Ozon Holding Plc. "Виждаме увеличено търсене на смартфони с Android на китайски марки.“

Търсенето на китайски телевизори почти се удвои след инвазията, тъй като японски и корейски компании спряха доставките, съобщи вестник "Известия“ миналия месец, цитирайки онлайн търговци на дребно.

Бумът идва, когато продажбите на дребно претърпяха най-лошия си срив от пандемията на коронавирус, свивайки се с близо 10% всеки месец на годишна база през април-юни. Разходите на домакинствата в Русия представляват повече от половината от брутния вътрешен продукт.

Търговията с Пекин нараства още преди войната и Китай представлява около 25% от общия внос на Русия миналата година. И все пак връзката е асиметрична, като руският пазар представлява 2,3% от китайския износ.

Москва се нуждае от доставките повече от всякога, тъй като нейните потребители са изправени пред бъдеще с по-малко възможности за избор. Русия купи стоки за 6,7 милиарда долара миналия месец от Китай, което е с повече от 20% повече от година по-рано. Двустранната търговия, подхранвана от по-високите цени на енергията, може да нарасне с повече от една трета до 190 милиарда долара през 2022 г., съобщи ТАСС на 17 август, цитирайки руски официален представител.

Тъй като Китай е все по-важен партньор, търговията с юани е нараснала повече от 40 пъти на Московската борса досега тази година и "сега започна да доминира търговията с други по-традиционни валути“, според Иван Чакъров, главен икономист на Citigroup за Русия.

Все повече китайски компании измислят как да внасят в Русия, без да се натъкнат на санкции, според Борис Копейкин, анализатор в Центъра за стратегически изследвания, базиран в Москва мозъчен тръст.

"Темпото се ускорява и до края на годината ще видим много по-голям избор от китайски стоки“, уверява Копейкин.

Превод и редакция: Иван Христов