Русия провежда големи военни учения с участието на Китай и Индия, докато президентът Владимир Путин отблъсква опитите на САЩ и техните съюзници да го изолират заради инвазията му в Украйна, пише Bloomberg.

Повече от 50 000 войници и 5000 единици военна техника, включително повече от 140 самолета и 60 военни кораба, трябва да участват в едноседмичните военни учения "Восток-2022“, които започват в четвъртък в Далечния изток на Русия, включително военноморски учения в Японско море.

Редовните учения обединяват държави-членки и партньори на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ) на бившите съветски републики.

Въпреки че САЩ ухажват Индия като партньор в отбраната и я призовават да не подкопава международните санкции срещу Русия заради войната в Украйна, правителството на Ню Делхи изпраща малък военен отряд от 75 души на армейските учения. Те включват войници от формированията Гурка и представители на флота и военновъздушните сили, въпреки че Индия не изпраща военноморски или въздушни средства в Русия.

Индия, която преди това също е взимала участие в ученията, не желае да заема страна във войната между Русия и Украйна, отчасти поради зависимостта си от Москва като неин основен доставчик на оръжия на фона на постоянното напрежение по границата със съседните Китай и Пакистан. Все пак южноазиатската нация гласува срещу Русия по въпроса за първи път в процедурно гласуване миналата седмица в Съвета за сигурност на ООН, което позволи на украинския президент Володимир Зеленски да се обърне към органа чрез видеовръзка.

Индия също отложи ходове за съвместно производство на хеликоптери и отложи друг план за закупуване на около 30 изтребителя от Русия.

Министерството на отбраната в Пекин заяви, че китайската армия, военновъздушните и военноморските сили участват в ученията, които имат за цел да засилят военната координация. Издаваният от Китайската комунистическа партия вестник Global Times написа, че ученията тази година ще са фокусирани върху възможните заплахи, особено от САЩ в тихоокеанския регион.

Китай отказа да критикува Русия за нейната шестмесечна инвазия в Украйна и осъди американските и европейските санкции срещу Москва. Но се въздържа от това да застане открито на страната на Путин като предостави технологии и военни доставки за интервенцията на Русия поради риска от вторични санкции на САЩ.

Оглавяваните от САЩ усилия за изолация на Русия и Китай се провалят

Ролята на Китай в ученията "не може да се разглежда като подкрепа“ за Русия в конфликта, посочва Василий Кашин, руски военен експерт от Московското висше училище по икономика. "Това просто ни показва, че връзките между военните вървят както обикновено“.

Съюзникът на Русия Беларус също участва във "Восток-2022“ заедно с бившите съветски републики Казахстан, Киргизстан, Армения, Азербайджан и Таджикистан и други държави, включително Сирия, Алжир, Монголия, Лаос и Никарагуа.