Военната интервенция на Русия в Украйна подтикна бившите съветски републики да потърсят нови съюзи, които да намалят зависимостта им от Русия, пише Bloomberg.

Длъжностни лица в бивши съветски държави в Централна Азия и Кавказ казват, че войната в Украйна кара техните правителства да търсят начини да прекъснат зависимостта си от Кремъл. Често новите съюзници са съперничещи страни като Турция, Европейския съюз и страните от Близкия изток.

Политолозите посочват, че Русия от десетилетия е била "играч с право на вето" и доминатор в Северна Евразия, където нищо особено не би могло да се случи, ако Кремъл не го хареса. Сега обаче ситуацията се променя и Москва реагира с раздразнение на новите съюзи в Азия.

Докато Русия е заета с войната в Украйна, Казахстан и Армения започнаха да установяват контакт със страните, чието влияние в региона Москва отдавна се опитва да ограничи. Например Турция, която успя да "запълни вакуума“.

Казахстан

Изданието отбелязва, че един от основните представители на новите геополитически процеси е Казахстан. Русия показа своето недоволство от Астана и многократно е прекъсвала потоците през тръбопровода на Каспийския консорциум, позовавайки се на технически проблеми. Чрез този тръбопровод Казахстан доставя 80% от петрола си.

През ноември обаче Казахстан обяви, че ще увеличи износа на нефт през Каспийско море с 1,5 милиона тона, като доставя петрол за тръбопровода Баку-Джейхан, който минава от Азербайджан до средиземноморското крайбрежие на Турция. Този поток заобикаля Русия и страната е готова да увеличи обемите на износа.

В същото време президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев установи диалог с лидерите на Турция, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ миналата година.

Узбекистан

Съседният Узбекистан, който е силно зависим от търговията с Русия, искаше да се "отвори" още преди войната в Украйна. През юли страната подписа споразумение за партньорство с ЕС, а през декември засили контактите си със САЩ.

Армения и Азербайджан

Конфликтът около Нагорни Карабах показа, че авторитетът на Русия в региона бързо пада. Арменският премиер Никол Пашинян е недоволен, че Руската федерация не може да осигури коридор за Нагорни Карабах. Този месец имаше три протеста пред руската военна база в Гюмри (вторият по големина град в Армения) с лозунга "Руските окупационни сили вън от Армения“.

В същото време Азербайджан се възползва от руската операция в Украйна и ефективно блокира главната магистрала, която свързва Нагорни Карабах и Армения. На този фон Баку засили сътрудничеството с Турция.

Армения на свой ред обяви, че няма да бъде домакин на ученията на ОДКБ, а също така се договори с ЕС за гражданска мисия за наблюдение на границата. Азербайджан също се приближава към Европейския съюз, след като през юли подписа споразумение за увеличаване на доставките на газ.

Припомняме, президентът на Казахстан заяви, че не признава анексирането от Русия на окупираните територии на Украйна.