Собствениците на петролни танкери в Гърция, най-мощната страна собственик на кораби в света, намалиха количеството руски петрол, което превозват, решение, което в крайна сметка може да наруши руските доставки на петрол, пише Bloomberg.

Броят на гръцките танкери, които се отправят към Русия този месец, ще намалее с една четвърт в сравнение с миналия месец и с 60% в сравнение с юни, показват данни за проследяване на кораби, събрани от агенцията.

Това може да разтревожи Кремъл, тъй като страната все още се нуждае от помощ от чуждестранни корабни оператори, за да достави всичките си варели на световния пазар, отбелязва изданието.

По-рано този месец Министерството на финансите на САЩ заплаши някои собственици на танкери, като ги призова да обяснят какво са направили, за да се съобразят с тавана на цените на Г-7 върху руския петрол. Представители на двете атински компании заявиха скоро след това, че действат предпазливо, докато оценяват ситуацията.

Тази предпазливост се подкрепя от данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, които показват, че гръцките танкери ще превозват само 15 товара от водещия руски суров петрол Urals от пристанищата на Балтийско и Черно море през ноември. Те транспортираха 20 през октомври.

Таванът на цените на Г-7 означава, че компаниите в ЕС могат да транспортират руски петрол само на цени от 60 долара за барел или по-малко. Въпреки че цената на Urals скочи над това ниво през юли, търговията не спря.

"Очевидният спад в гръцкото участие съвпада с признаци, че общият руски износ също ще намалее. Такъв спад би провалил целта на тавана на цените, който е да се поддържат доставките на руски петрол, като същевременно се лишава Русия от приходи.

Все още е възможно някои гръцки собственици да се върнат към търговията с Русия, когато имат време да оценят напълно писмата на Министерството на финансите на САЩ“, пише Bloomberg.

Ако настоящите темпове на износ се запазят и вече планираните доставки вървят по график, руските доставки на петрол може да намалеят с около 150 000 барела на ден този месец.

Гръцки кораби все още превозват около една пета от всички руски сурови товари Urals и около един на всеки седем руски петролни товари, включително тези, които напускат терминалите на тихоокеанското и арктическото крайбрежие на страната, показват данни за проследяване на кораби.

Но писма от Министерството на финансите на САЩ, изпратени до около 30 фирми, които контролират около 100 петролни танкера, предизвикаха безпокойство сред някои корабособственици.

Копие от едно от писмата, видяно от Bloomberg, изисква обширна информация и документация за пратките и участващите компании. Има заплахи за затвор, ако получателите не се съобразят напълно.

Представители на двете застрахователни компании също твърдят, че тонът на разговорите с властите се е променил през последните седмици, което показва по-стриктно спазване на лимита.

Три големи гръцки корабни компании спряха транспортирането на руски петрол през последните седмици, за да избегнат санкциите на САЩ, които сега се налагат на някои корабни компании, превозващи руски петрол.