Страните от Групата на седемте (Г-7), заедно с Европейския съюз, работят върху нови ограничения за банки от трети страни, за които се твърди, че помагат на Русия да заобиколи санкциите. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според тях тези мерки ще бъдат насочени и срещу финансови институции, които използват системата за предаване на финансови съобщения на Банката на Русия (СПФС), която замени SWIFT. Отбелязва се, че дискусии по тази тема се водят в навечерието на юнската среща на лидерите на Г-7, на която ще бъдат обсъдени по-строги санкции срещу Руската федерация.

Bloomberg припомня, че Европейският съюз подготвя нов пакет от антируски ограничения, в който също възнамерява да забрани на своите страни да използват СПФС. Тази система вече работи в 20 страни, включително Армения, Беларус, Казахстан, Китай и Таджикистан. Агенцията посочва, че ЕС очаква да постигне консенсус по 14-ия пакет от санкции до срещата на Г-7, но някои европейски страни все още не са съгласни с инициативата за пълна забрана на СПФС и се опитват да обяснят, че подобна стъпка може да "засегне законните сделки и разваля отношенията с трети страни".

Източниците на Bloomberg отбелязват, че все още се обсъждат конкретни ограничения, които биха могли да бъдат приети след срещата на върха през юни в Италия, и че страните могат индивидуално да предприемат свои собствени мерки.

"През 2014 г. Банката на Русия пусна в тестов режим системата за предаване на финансови съобщения, която може да предава данни във формат SWIFT, но не зависи от своите канали. През 2017 г. СПФС стана напълно оперативен, предавайки съобщения за транзакции във всякакви валути. Първоначално SPFS беше предназначен само за вътрешни руски потребители, но до февруари 2022 г. повече от 20 беларуски банки, кредитни организации от Армения, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Куба и други страни се присъединиха към него", допълват от ТАСС.

През март 2024 г. Банката на Русия публикува доклад, в който се посочва, че към края на 2023 г. в СПФС са участвали 556 участници от 20 държави.