Цените на електроенергията в Европа се повишиха до нови рекорди в четвъртък, съобщава Bloomberg, като посочва, че това се случва на фона на рекодните жеги и пожарите на континента.

Както отбелязва американската агенция, високите печалби на компаниите идват благодарение на свития пазар на природен газ - който се използва като гориво за електроцентрали - тъй като Русия намалява доставките точно когато Европа работи за попълване на запасите за зимата. Спадът в производството на ядрени реактори, както и ниското вятърно и водно производство, изостриха напрежението, повишавайки спектъра на интервенция за намаляване на търсенето.

"Ако Русия спре газа и може да няма достатъчно газ за цялото търсене, тогава ще има нормиране“, предупреждава Анегрет Грьобел, президент на Съвета на европейските енергийни регулатори, в интервю за Bloomberg Television. Спиранията на тока"могат да бъдат избегнати, но, разбира се, това изисква много подготвителна работа, която извършваме в момента“.

Цената на електроенергията в Германия за следващата година се повиши с цели 6,6% до рекордните 455 евро за мегаватчас на European Energy Exchange AG. Във Франция се повиши с цели 7,8%, достигайки 622 евро за мегаватчас. Това е около 1100 долара за еквивалентната енергия на барел петрол.

Горещите вълни това лято засилиха търсенето, като същевременно доведоха до прекъсване на доставките, като ключови водни пътища, които се използват за генериране на водноелектрическа енергия, охлаждане на ядрени централи и превоз на енергийни стоки, пресъхнаха, посочва още Bloomberg.

Франция е в особено тежка ситуация, тъй като повече от половината от нейния ядрен флот е на котва за поддръжка. Обикновено държавата би изнасяла електроенергия, но тази година тя се превърна в нетен вносител, което накара съседните страни да изгарят повече газ, за да поддържат нормалното подаване на електричество. В страната бушуват и горски пожари, което накара президента Еманюел Макрон да привлече помощ от цяла Европа, за да се присъедини към 10-те хиляди френски пожарникари, които се борят с пламъците.

"Исторически ниското производство на ядрена енергия и ниските нива на водните резервоари в цяла Европа оставят дефицит в доставките, който може да бъде посрещнат само с източници, които могат да се изпращат, като въглища и газ“, обяснява Патрисио Алварес, анализатор в Bloomberg Intelligence. "Това допринася за устойчивостта на търсенето на газ в момент на намаляващо предлагане от Русия“.

Недостатъчните доставки на електроенергия накараха Обединеното кралство да издаде предупреждение за смаляване на разликата между търсенето и предлагането в четвъртък вечерта. Независимо че National Grid ESO, мрежовият оператор на страната, обяви, че ще има достатъчно производство, това е още един знак за трудностите, пред които е изправена европейската електроенергийна система тази година.

Превод и редакция: Иван Христов