Военната интервенция в Украйна е върнала руската икономика четири години назад само за едно тримесечие, поставяйки я на път за един от най-дългите спадове в историята, макар и по-малко рязък, отколкото първоначално се смяташе.

В един мрачен резултат от войната за Русия, икономика, която набираше скорост в началото на 2022 г., се обърна към свиване през второто тримесечие. Данните, които трябва да бъдат публикувани в петък, ще покажат, че брутният вътрешен продукт се е свил за първи път от повече от година, спадайки с 4,7% на годишна база, според средната прогноза на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

"Икономиката ще прекъсне четири поредни години растеж, връщайки се към размера си от 2018 г. през второто тримесечие. Очакваме свиването да се забави през четвъртото тримесечие с по-разхлабена парична политика в подкрепа на търсенето. Все пак икономиката ще загуби още 2% през 2023 г., тъй като европейското енергийно ембарго ще потисне износа“, пояснява Александър Исаков, специалист по руска икономика.

Сред последиците от международните санкции заради войната са нарушена търговия и парализа на индустрии като автомобилостроенето, като потребителските разходи са се свили. Въпреки че спадът на икономиката засега се оказва по-малко рязък от първоначалните опасения, Централната банка прогнозира, че спадът ще се влоши през следващите тримесечия и не очаква възстановяване до втората половина на следващата година.

"Кризата се движи по много плавна траектория“, отбелязва Евгений Суворов, водещ руски икономист в CentroCredit Bank. "Икономиката ще достигне най-ниската си точка до средата на 2023 г. в най-добрия случай.“

Банката на Русия се опитва да овладее катаклизмите на пазарите и рублата с капиталов контрол и рязко повишаване на лихвените проценти. Към момента се е установило достатъчно спокойствие, за да се отменят много от тези мерки. В петък централната банка ще представи политическите си перспективи за следващите три години с брифинг от заместник-управителя Алексей Заботкин.

Фискалните стимули и повтарящите се кръгове на монетарни облекчения през последните месеци също започнаха да действат, притъпявайки въздействието на международните санкции. Добивът на петрол се възстановява и разходите на домакинствата показват признаци на стабилизиране.

Отговорът осигури по-меко кацане за икономика, която анализаторите в един момент очакваха да се свие с 10% през второто тримесечие. Икономисти от банки, включително JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc., оттогава подобриха перспективите си и сега виждат спад на продукцията само с 3,5% за цялата година.

Въпреки това Банката на Русия прогнозира, че БВП ще се свие със 7% през това тримесечие и вероятно дори повече през последните три месеца на годината. Според нея икономиката се е свила с 4,3% през второто тримесечие.

Конфликтът около енергийните доставки за Европа поражда нови рискове за икономиката. Ежемесечни съкращения на добива на петрол ще започнат още през август, според Международната агенция по енергетика, която прогнозира, че производството на суров петрол в Русия ще намалее с около 20% до началото на следващата година.

"Спадът през 2022 г. ще бъде по-малък от очаквания през април“, отбелязва централната банка в доклад за паричната политика този месец. "В същото време въздействието на шоковете в предлагането може да бъде по-продължително с течение на времето“.

Превод и редакция: Иван Христов