Европейският съюз планира спешни мерки за намаляване на растящите цени на електроенергията, обяви в понеделник председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Bloomberg.

"Стремително растящите цени на електроенергията сега разкриват, по различни причини, ограниченията на настоящия ни дизайн на пазара на електроенергия“, обясни Фон дер Лайен в реч на стратегическата среща на върха в Блед, Словения. "Разработен е при напълно различни обстоятелства и с напълно различни цели.“

Тя добави: "Ето защо сега работим върху спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия“.

Безпрецедентният скок в цените на електроенергията, които скочиха почти 10 пъти през последната година, подхрани инфлацията и увеличи икономическата тежест върху бизнеса и домакинствата, които се възстановяват от пандемията. Все повече и повече държави-членки призовават за таван на цените, а Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, планира да свика извънредна среща на енергийните министри на 9 септември.

Точните подробности за плана за намеса на ЕС все още се разработват и дипломати от Брюксел уверяват, че изпълнителната власт на ЕС може да предложи подробен план още тази седмица.

Както отбелязва агенцията, Русия намалява доставките на енергийни източници, както и проявилите се в последно време спирания на работата на електроцентралите в Европа, които допълнително намаляват доставките, поставиха лидерите на ЕС под нарастващ натиск да действат бързо или да рискуват социални вълнения и политически катаклизми. Чешкият премиер Петер Фиала търси подкрепа за своя план за ограничаване на цените и планира да обсъди възможни ограничения с германския канцлер Олаф Шолц.

"Високите цени на енергията са общоевропейски проблем, с който трябва да се справим на европейско ниво“, подчерта Фиала в своя акаунт в Туитър. "Преди Енергийния съвет на ЕС искаме да намерим начин да помогнем на хората и бизнеса, за който можем да се съгласим с други европейски лидери“.

Чешките власти предлагат да се сложат тавани на цените на природния газ, използван за производство на електроенергия, поясни министърът на промишлеността и търговията на страната Йозеф Сикела в понеделник.

"Можем да отворим въпроса за квотите за емисии, както направиха някои други държави-членки в миналото, които също представляват голяма част от общата цена“, отбеляза още Сикела. "Може да отворим въпроса за цялостната регулация на пазара, пълното отделяне на цените“, заяви още той, като добави, че блокът не може да се меси твърде много в пазара или спекулациите с горива.

Държавите-членки на ЕС вече отделиха около 280 милиарда евро за мерки като намаляване на данъците и субсидии, за да облекчат болката от растящите цени на енергията за бизнеса и потребителите, но помощта изглежда ще бъде по-малка от мащаба на кризата. Правителствата също започнаха да ограничават потреблението на енергия, като забраниха външното осветление за сгради в Германия и понижиха температурите на отоплението в помещенията, за да изпълнят доброволната цел на ЕС за намаляване на употребата на газ с 15%.

В събота белгийският премиер Александър Де Кроо предупреди, че ЕС не може да продължи да решава проблема с рязко нарастващите разходи за енергия чрез намаляване на данъците и вместо това призова за таван на цените. Ако блокът не успее да постигне споразумение, Белгия ще обмисли национални мерки, заяви той пред телевизия VTM.

Миналата седмица Франция реагира скептично на идеята за определяне на ограничения върху цените на електроенергията, като местните власти посочиха, че тяхната ситуация е различна от тази в други европейски страни благодарение на правителствените мерки, предлагащи защита срещу инфлацията.

Превод и редакция: Иван Христов