Европейският съюз може да предложи на въоръжените сили на Украйна обучение за снайперисти, разминиране или офицери като част от нова мисия, която ръководителят на външната политика на блока планира да предложи на държавите-членки тази седмица, съобщава Bloomberg.

Жозеп Борел трябва да предложи тренировъчна мисия на ЕС за Украйна с цел получаване на политическа подкрепа от министрите на отбраната, когато те се съберат в Прага от понеделник вечерта.

Докато нуждите на Украйна се развиват, Киев е идентифицирал някои специфични нужди от обучение, включително за медицински мисии, разминиране и снайперски мисии, както и различни видове обучение на офицери, според документ, получен от Bloomberg. Черновата, изпратена до държавите-членки от външната политика на ЕС, излага широко обхвата на мисията, която Борел официално ще предложи.

"След по-нататъшно утвърждаване от Въоръжените сили на Украйна и консултации с партньори – включително САЩ и Обединеното кралство – една или няколко от горепосочените задачи могат да бъдат подкрепени от тази мисия за обучение на ЕС“, се казва в документа.

Съгласно общата политика за сигурност и отбрана на блока, ЕС създаде мисии за обучение в Централноафриканската република, Мозамбик и Мали, за да подкрепи въоръжените сили там и да им помогне да станат по-ефективни и самодостатъчни.

Вече са предприети различни усилия за обучение на украински войници, включително от САЩ и Обединеното кралство. Към Обединеното кралство се присъединиха страни, включително Канада и Швеция, за да предложат на хиляди украински войници основно обучение през следващите месеци. Нидерландия и Германия също са обучавали съвместно украински войници за използване на самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000.

На среща на висши дипломати от ЕС миналата седмица най-малко една държава-членка изрази опасения, че една по-широка мисия може да ескалира напрежението с Русия, според човек, запознат с въпроса. Няколко държави-членки повдигнаха въпроси защо има нужда от мисията на този етап и как най-добре да се гарантира, че тя няма да се припокрива с други усилия за обучение на украинските сили, казва събеседникът на агенцията.

В документа се казва, че мисиите на ЕС и други обучителни мисии трябва да бъдат "допълващи се и взаимно подсилващи се“.

Като се има предвид продължаващата интервенция на Русия в Украйна, мисията на ЕС за обучение ще трябва да действа в рамките на блока като временна мярка, се казва в документа, като се добавя, че "мисията може в крайна сметка да бъде разположена в Украйна, когато условията позволяват и ако това бъде решено от държавите-членки“.

В документа на ЕС се казва, че предложение от държава от ЕС, съседна на Украйна, за базиране на мисията там би "ускорило значително разполагането на мисията и би улеснило логистиката“. В него се казва, че мисията може евентуално да бъде допълнена и с допълнителна специфична финансова помощ чрез така наречения Европейски механизъм за мир в подкрепа на доставката на оборудване.

Държавите-членки вече се съгласиха да отпуснат до 2,5 милиарда евро (2,5 милиарда долара) в подкрепа на доставката на оръжия и друга помощ за Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов