Европейският съюз е разработил механизъм, който позволява предаването на Украйна на приходите от замразени руски активи на Запад още през юли, съобщава Bloomberg, като се позовава на съотвения документ.

ЕС планира да въведе данък върху печалбите от блокираните средства и да използва получените пари, около три милиарда евро годишно, за финансиране на доставките на оръжия за Украйна и "стимулиране на отбранителната индустрия“ на страната.

Според законопроекта част от приходите, получени от 15 февруари, ще бъдат превеждани два пъти годишно в Европейския фонд за мир, от който се плащат доставките на военна помощ за Киев, както и във Фонда за подкрепа на Украйна. Другата част от средствата ще останат в централните депозитари за покриване на разходите за поддръжка на активите и в случай на възможни рискове, включително такива, свързани с ответни мерки от Русия.

В същото време, както отбелязва агенцията, проектодокументът трябва да бъде одобрен от всички членки на ЕС.

На 11 март британският вестник The Financial Times съобщи, че Oбщността може да прехвърли 2-3 милиарда евро на Украйна още през юли. Става въпрос за постъпления от реинвестирането на замразени активи на Руската федерация, които се управляват от международния депозитар Euroclear. На 1 февруари участниците в срещата на върха на ЕС одобриха предложение на Европейската комисия, което включва използването на приходите от блокираните фондове за частично финансиране на програмата за бюджетна помощ на Киев в размер на 50 милиарда евро за периода до 2027 година.