Европейската комисия (ЕК), за да се бори с енергийната криза, планира да разработи механизъм за ограничаване на нестабилността на цените на газа във виртуалния център Title Transfer Facility (TTF) в Нидерландия, чрез който пазар се определят цените на синьото гориво. Това съобщи Bloomberg в неделя, позовавайки се на проект на документ на ЕК.

Според агенцията ЕК възнамерява да инсталира временен механизъм в хъба TTF, който да предотврати твърде резките скокове на цените на газа. "Това ще помогне да се избегнат изключителна нестабилност и скокове на цените, както и спекулации, които биха могли да попречат на доставките на природен газ за някои държави-членки на [ЕС]“, се казва в проектодокумента, цитиран от агенцията.

Той също така включва временна система, предназначена да избегне висока волатилност на енергийния пазар. Целта е да се "осигури по-рационален механизъм за ценообразуване“, за да се защитят енергийните компании в ЕС от скокове на цените и да им се помогне да осигурят доставки в средносрочен план.

Както се посочва в публикацията, ЕС работи за създаването на допълнителна платформа за определяне на цената на втечнения природен газ (ВПГ). Индексът на новата търговска площадка ще бъде въведен в края на 2022 г. Предвижда се пакетът от мерки като цяло да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 20-21 октомври.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон заяви в сряда, че ЕК ще представи нови мерки за противодействие на енергийната криза в Европейския съюз на 18 октомври. По думите й този пакет ще обхваща четири области: стимулиране на намаляване на търсенето на енергийни ресурси, осигуряване на солидарност между страните от ЕС, регулиране на цените на газа и съвместни покупки на газ от европейските държави. Европейската комисия ще представи предложения за реформиране на европейския електроенергиен пазар в началото на следващата година.