Разликата между приходите и разходите на бюджета на Франция се разшири до 5,5% от икономическото производство през 2023 г. от 4,8% предходната година, далеч надхвърляйки целта на правителството от 4,9%. Бюджетният дефицит става неконтролируем от правителството, пише Bloomberg.

Причината е рязкото забавяне на растежа на данъчните приходи, тъй като втората по големина икономика в еврозоната стагнира. В същото време темпът на нарастване на разходите остава на същото ниво.

Ефективността на правителствените мерки за постепенно възстановяване на финансите, разчитайки на реформи, които насърчават икономическия растеж, като облекчаване на трудовото законодателство или повишаване на възрастта за пенсиониране, е нещо от миналото. Провалът на фискалната политика през 2023 г. на фона на енергийната криза няма да позволи да се избегнат болезнени мерки за строги икономии или повишаване на данъците, нанасящи щети на бизнеса и домакинствата

Френското министерство на финансите вече обяви спестявания от 10 милиарда евро през февруари, за да се опита да постигне целта си за дефицит от 4,4%. Бюджетът за 2025 г. ще изисква поне още 20 милиарда евро

 "За 40 години никога не е имало подходящ момент за по-добър контрол на държавните разходи. Ние тихомълком предаваме потенциална бомба със закъснител на бъдещите поколения“, казва управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало.