Съюзниците в НАТО ограничават очакванията си относно жизнеспособността на предложения фонд от 100 милиарда долара (183 милиарда лева) за подкрепа на Украйна, докато алиансът се бори с това как да предостави достатъчна помощ на Киев, пише Bloomberg.

"На срещата на министрите на външните работи на алианса в Брюксел някои страни изразиха съмнения относно перспективите за намиране на ново финансиране за плана на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за обединяване на вноските на съюзниците за пет години. Няколко министри предложиха, че би било по-добре да се обещае по-малка сума, която съюзниците да могат по-ясно да върнат", според висш дипломат, присъстващ на дискусиите.

Предложените от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг 100 милиарда долара за фонда за подпомагане на Украйна най-вероятно ще вземат предвид двустранните дарения от страните-членки на НАТО. 

Според източника на американската медия, това се дължи на факта, че обявената сума е твърде голяма. Следователно в него ще бъдат включени тези средства, които страните отделят на Киев извън рамките на помощта на НАТО. Като такова, всяко допълнително финансиране от алианса се очаква да бъде "незначително".

Междувременно преди ден The New York Times съобщи, че "някои съюзници се съмняват как НАТО може да събере 100 милиарда долара, ако няма лост за набиране на средства сред страните членки".