Бившият премиер на България Бойко Борисов, чиято партия завърши на първо място на последните предсрочни избори в България, обеща да формира кабинет и да прекрати задълбочаващата се безизходица в страната, пише Bloomberg.

"Борисов, политик от тежка категория, управлявал страната повече от десетилетие, спечели тънка победа на петия вот в България за последните две години миналия месец. Но както и след предишните избори, той не успя да получи мнозинство, като главният му съперник - бившият премиер Кирил Петков - отказа да подкрепи правителство, ръководено от партията на Борисов – ГЕРБ.

Борисов, който заяви, че ще се стреми към правителство с ограничен мандат, за да реализира списък с ключови приоритети, ще разполага със седмица, за да събере подкрепа за кабинет, след като получи мандат от президента Румен Радев на 15 май.

"Ще има правителство, ще поемем риска“, заяви Борисов пред репортери в София във вторник и добави, че шести избори тази година ще бъдат "катастрофа“.

Сътресенията донесоха политическа несигурност в 6,5-милионната източноевропейска държава членка , нарушавайки бюджетната й политика и възпрепятствайки плановете за присъединяване към Шенгенската зона на ЕС и към еврото през следващата година.

Патовата ситуация също така остави много власт в ръцете на Радев, бивш генерал от военновъздушните сили, който отхвърли твърденията, че е бил твърде близък с Москва. Държавният глава отказва да окаже военна подкрепа на Украйна.

Въпреки че постът му е до голяма степен церемониален, назначените от Радев временни кабинети държаха управлението в София през по-голямата част от последните две години.

Борисов призова всички партии, включително "Продължаваме промяната" на Петков, да подкрепят правителство за задълбочаване на евроатлантическата интеграция на България и да покажат солидарност с Украйна.

Ако не успее, Петков ще получи мандат, но коалицията му също няма мнозинство. Третият мандат ще отиде в партия по избор на президента. Ако и трите опита не успеят да съставят правителство, трябва да се насрочи ново предсрочно гласуване“, пише в материала си американската агенция.