"Българските депутати одобриха първите доставки на военна помощ за Украйна, откакто Русия нахлу в съседката й през февруари, слагайки край на месеците на съпротива от приятелски настроените към Русия политически партии и президента на държавата“, пише Bloomberg.

"Балканската страна, член на НАТО, но с тесни културни и икономически връзки с Русия, беше една от само двете държави от Европейския съюз, които не предоставиха оръжия на Украйна досега в конфликта, който вече е в деветия му месец. Другата е Унгария“, отбелязва агенцията.

Медията посочва, че "като производител на съветски картечници и боеприпаси, подобни на тези, използвани в Украйна, България изнася за други страни в региона, включително Румъния и Полша. Опозиционните партии обвиниха своето правителство, че продава оръжие на Украйна през трети страни, докато официално предоставя само хуманитарна помощ“.

"Ходът за предоставяне на военна помощ на Украйна също беше възпрепятстван от политически катаклизми. България може скоро да се изправи пред петите си общи избори за по-малко от две години“, пише още Bloomberg.

Агенцията отбелязва още, че "сега правителството ще има един месец, за да предложи на парламента вида оборудване, което може да предостави, без да намалява собствените си отбранителни способности. То също така ще проведе разговори с други членове на НАТО за осигуряване на по-модерно оборудване в замяна“.

"Приятелската на Москва Социалистическа партия на страната, която беше част от управляваща коалиция, която загуби властта през август, предупреди, че този ход може да въвлече България в нахлуването на Русия в Украйна“, отбелязва агенцията.