Президентът на САЩ Джо Байдън планира да уведоми за намерението си да се кандидатира за втори мандат след междинните избори за Конгрес, които ще се проведат през ноември. Това съобщи Bloomberg в четвъртък, позовавайки се на множество източници, близки до американския лидер.

Не се уточнява кога може да последва съобщението, но се посочва, че действащият президент е настроен решително. Той е насърчен от успехите през последните седмици в икономическата политика, по-специално от спирането на растящата инфлация и по-ниските цени на бензина, както и подкрепата на Конгреса за редица негови законодателни инициативи. Освен това, според източници, Байдън смята, че през 2020 г. е бил номиниран за кандидат за президент на Демократическата партия, защото е имал най-висок шанс да победи Доналд Тръмп и след две години ситуацията може да се повтори.

Рейтингите на Байдън остават относително ниски, но според източници, близки до него, президентът не им придава голямо значение, особено след като редица проучвания на общественото мнение показват, че при избор между него и Тръмп повечето американци все пак ще предпочетат първия вариант.

Bloomberg пояснява, че не всички демократи са доволни от плановете на Байдън. И така, някои вече изразиха съмнение, че настоящият държавен глава, който се готви да отпразнува 80-ия си рожден ден през ноември, трябва да се кандидатира за втори мандат.

По-рано източници, близки до Тръмп, казаха, че той може да обяви намерението си да се включи отново в битката за президентския пост през есента.

Превод и редакция: Иван Христов