Гръцките системи за противовъздушна отбрана се "заключени“ към турски изтребители F-16, летящи в международното въздушно пространство над Средиземно море, се казва в изявление на турското министерство на отбраната, цитирано от Bloomberg.

Произведената в Русия система за противовъздушна отбрана С-300 на остров Крит е заключена върху турските самолети на 23 август, докато са прелитали над Средиземно море, според изявлението. По-рано през седмицата Турция отправи подобно обвинение към гръцките военни.

Турция се опитва да направи "фалшиви новини“ и такъв инцидент не се е случил, отговори служител в гръцкото министерство на отбраната. Ведомството също оспори разказа на Турция за предишния инцидент, като каза в изявление от 23 август, че четири от неговите изтребители F-16 са вдигнати от Гърция, за да прехванат пет турски самолета, които са пречели на маршрута на група американски B-52, които са имали разрешение да прелетят през гръцкото въздушно пространство.

Спорът идва в момент, когато напрежението между двете страни от НАТО отново нараства, отбелязва агенцията. Турция твърди, че военните сили на някои гръцки острови в Егейско море надвишават договорените лимити и също така има продължаващ спор относно проучването на природен газ на Турция в Средиземно море във води, за които също претендират Кипър и Гърция.

Радарно заключване означава, че радарната система на ракета или изтребител автоматично следва избрана цел, проследява нейния полет, за да може да нанесе точен удар. Те са често срещани при самолетни маневри, които не са във война, където пилоти на изтребители се изправят един срещу друг, като се насочват към своите съперници, но се въздържат от реална стрелба.

Превод и редакция: Иван Христов