Блокирането на законопроект в Сената на САЩ за предоставяне на многомилиардна помощ на Киев ще подкопае доверието във Вашингтон от страна на западните съюзници, включително Япония, Южна Корея, Австралия и Тайван. Това мнение изрази експертът по Русия от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и бивш американски служител Макс Бергман, цитиран от Bloomberg.

"Всеки по света, който разчита на гаранции за сигурност на САЩ – Токио, Сеул, Канбера, да не говорим за Тайпе – ще изпита чувство на шок, че на тези американци просто не може да се разчита, защото не са сериозни“, предупреждава експертът.

Бергман подчерта, че политическите борби в Съединените щати "потенциално ограничават външнополитическата поддръжка на САЩ за Украйна, както и цялостната надеждност на Америка спрямо съюзниците и партньорите по света“.

По-рано беше съобщено, че законопроектът за отпускане на многомилиардна помощ на Украйна не е бил подложен на процедурно гласуване в Сената на САЩ. Той предвиждаше отпускане на финансова помощ на Украйна, Израел и Тайван в размер на 106 млрд. долара. От тази сума повече от половината бяха предназначени за Киев - 61 млрд.

На 6 декември президентът на САЩ Байдън се обърна към Конгреса по въпроса за одобряване на искането на администрацията за отпускане на допълнителна голяма финансова помощ от федералния бюджет на Украйна, преди законодателите да заминат за коледната ваканция в средата на декември. Американският президент отбеляза, че отказът на Вашингтон да помогне на Киев би застрашил и подкрепата на украинските въоръжени сили от европейските страни.