Блокадата на морските пристанища от Русия значително усложнява логистиката на износа на стоки от Украйна и ограничи доставката на най-ценните стоки. Тази ситуация не само провокира недостиг на храна в света, но и засяга глобалната сигурност. Това съобщава американското издание The New York Times в статия, цитирана от РБК-Украйна

"Руската военноморска блокада на черноморските пристанища на Украйна ограничи доставката на най-ценните експортни стоки – стомана, зърно и торове до международните пазари, създавайки недостиг на храна, повишавайки цените и допринасяйки за глобалната опасност“, подчертава изданието.

Журналистите отбелязаха, че споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, направи възможно износа на малко пшеница, царевица и слънчогледово олио от Украйна, което увеличи доставките на храна в света и укрепи икономиката на страната по време на войната. Напълно спряха обаче доставките на желязна руда и стомана, които обикновено се изнасят на големи товарни кораби.

"Сега продуктите трябва да се изнасят с железопътен транспорт, а подобна логистична алтернатива е много по-скъпа и трудна. Световните цени на стоманата също паднаха рязко през 2022 г. Освен това голяма част от въглищата, използвани за работата на пещи, сега са под руски контрол или се добиват близо до фронта".

Металургичното производство е втората по важност индустрия в страната след селското стопанство, което представлява 20% от износа. Но производството на стомана в страната, която през 2021 г. беше на девето място в света, спадна със 70% през 2022 г.“, отбелязва изданието.

Европейската бизнес асоциация се обърна към Организацията на обединените нации (ООН), Турция, Министерството на външните работи и вицепремиера по възстановяването на Украйна с призив за активизиране на съвместните усилия и постигане на пълно деблокиране на корабоплаване в Черно море.

По-рано Федерацията на работодателите на Украйна заяви, че деблокирането на износа през морските пристанища ще даде на Украйна 10% от БВП и 135 милиарда гривни (6.65 милиарда лева) данъчни приходи, както и ще позволи възстановяването на повече от 500 000 работни места.