Официалният брой на загиналите по време на текущия хадж в Мека в Саудитска Арабия достигна почти 500 души, съобщава CNN.

Поклонението до Мека се проведе при екстремни климатични условия, с температури над средните. Точният брой на загиналите остава неизвестен и се очаква да нарасне още повече, тъй като всяка страна поотделно обявява смъртта на своите граждани.

Освен това правителствата знаят само за онези поклонници, които са се регистрирали и са пътували до Мека като част от квотата на страната си, така че се страхуват от повече смъртни случаи сред нерегистрираните поклонници.

40-годишният Зирар Али, който се завърна в Лондон от поклонение със 70-годишния си баща в петък, заяви пред репортери, че властите не са успели да осигурят достатъчно вода, сянка и медицински грижи за поклонниците през седмицата, в която той е бил там.

Поклонниците се оплакват от лошата инфраструктура и организация на сегашното поклонение, особено за тези, които пътуват самостоятелно, извън лицензирани туристически групи.

Саудитска Арабия изисква всеки поклонник да закупи един от 1,8 милиона лиценза, за да влезе законно в Мека. Тези лицензи могат да струват няколко хиляди щатски долара. Нелицензираните поклонници обикновено не пътуват в организирани климатизирани туристически автобуси и нямат достъп до вода или храна.

Всички поклонници прекарват по-голямата част от деня, разхождайки се на открито в знойната жега.

Пет часа ходене на ден е минимумът, казва Али, но много поклонници прекарват 12 часа на ден навън.

Той вярва, че докато дългата разходка е неразделна част от хаджа, саудитското правителство трябва да осигури повече помощ.

Повече от 1,8 милиона души са взели участие в настоящия хадж, едно от най-големите религиозни събирания в света, според Генералния статистически орган на Саудитска Арабия.

Въпреки че смъртните случаи сред поклонниците не са необичайни (имаше повече от 200 миналата година), сегашното събиране се провежда при особено горещи условия.

Сезонът на хаджа варира всяка година според ислямския календар и тази година падна през юни, един от най-горещите месеци в кралството.

Това се случва два месеца и 10 дни след края на Рамадан, по време на ислямския месец дул-хиджа. Тъй като ислямският календар е лунен и по-кратък от григорианския календар, времето на хаджа според григорианския календар се измества леко всяка година.