Четиридесет и шест момичета и млади жени бяха сред убитите при самоубийствен атентат в афганистански образователен център миналата седмица, съобщиха от ООН в понеделник, като обявиха, че общият брой на жертвите е нараснал до 53, предава телевизионният канал France 24.

Атентатор самоубиец се взриви в петък до жени в сегрегирана по пол учебна зала, пълна със стотици студенти, явяващи се на практически изпит за прием в университет.

Нападението се случи в квартал на Кабул, дом на исторически потисната шиитска мюсюлманска хазарска общност, която е била подложена на някои от най-лошите прояви на насилие в новата история на страната.

"Нашият екип по правата на човека продължава да документира престъплението: проверява фактите и установява надеждни данни, за да се противопостави на отричането и ревизионизма“, написа в Туитър мисията на ООН за подпомагане в Афганистан (UNAMA).

Броят на загиналите от 43 стана 53, а още 110 са били ранени.

Талибанските власти в Афганистан, които често се опитват да омаловажат атаките, предизвикващи техния режим, обявиха, че 25 души са били убити и 33 други са ранени.

Никоя групировка досега не е поела отговорност, но джихадистката "Ислямска държава“ (ИД), която смята шиитите за еретици, е извършила няколко смъртоносни атаки в същия район, насочени срещу момичета, училища и джамии.

Образованието е остър проблем в Афганистан, като талибаните блокират много момичета да се върнат в средното образование, докато ИД също се противопоставя на образованието на жените и момичетата.

Връщането на талибаните на власт в Афганистан миналата година сложи край на две десетилетия война срещу подкрепяно от Запада правителство, което доведе до значително намаляване на насилието, но сигурността започна да се влошава през последните месеци.

Нападението от петък предизвика спорадични протести, водени от жени в Кабул и някои други градове.