Според руски данни повече от 4,7 милиона украинци в момента се намират на територията на Руската Федерация. Колко от тях са се преместили доброволно или принудително в Руската федерация, не е известно. Това заяви Алена Лунева, директор по застъпничеството на Центъра за правата на човека ZMINA, на брифинг в медийния център Украйна-Укринформ.

Както отбеляза Лунева, "масовото депортиране“ е започнало през март 2022 г. Това е сравнително ново явление в продължаващия въоръжен конфликт. В същото време не е известно точно колко души са били принудително отведени в Русия от окупираните територии на Украйна.

"Все още не знаем колко души са на територията на Руската федерация. Според руски източници днес повече от 4,7 милиона украинци са на територията на Русия. Трудно е да се каже колко доброволно са се озовали там. Канцеларията на Върховния комисар на ООН съобщава за 2,8 млн. Не знаем колко от тях са останали на територията на Русия, колко са отишли ​​по-нататък“, казва представителят на центъра ZMINA.

Тя отбеляза, че Руската федерация е оборудвала центрове за временно настаняване на украински граждани, които към декември миналата година са 820 в цяла Русия и окупираните региони на Украйна.

"В тях обаче има 40 хиляди души. Това е много голяма разлика между 4,7 милиона души, които са там, и 40 хиляди, които се нуждаят от жилище на територията на Руската федерация. Затова дори не можем да си представим колко хора са се оказали там“, уточни Лунева.