В щурма на Бахмут са загинали 19 500 бойци от частната военна групировка "Вагнер“, 90% от които са били вербувани затворници, а не обикновени наемници, показва разследване на ВВС и Mediazona. Двете медии твърдят, че са получили достъп до пълна база данни с плащания към близките на жертвите.

Това опровергава твърденията на вече покойния основател на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, който тогава твърдеше, че жертвите сред наемниците и затворниците са приблизително еднакви и че двете групи бойци се третират като равни.

Общо най-малко 48 000 руски затворници са били вербувани в редиците на ЧВК "Вагнер“ за войната в Украйна. От тях 17 000 са починали, т.е. 35%.

Загубите са нараснали особено рязко след 12 септември 2022 година, когато "вагнеровците“  са се придвижили непосредствено към Бахмут. Седмичните загуби на компанията тогава не са падали под 400 души. Понякога днево са умирали и по 200 души. По-голямата част от тях са били затворници.

"Първото набиране на затворници имаше за цел да доведе такива с военен опит на фронта. Отношението към тях не се различаваше от отношението към другите. Но по-късно затворниците започнаха да се набират като консумативи. Те бяха използвани по различен начин на бойното поле и това в крайна сметка доведе до различия в съотношението на жертвите“, обяснява военният експерт Джак Уотлинг пред BBC.