Междупартийна група от 145 членове на Европейския парламент призова сръбския президент да се откаже от отмяната на "Европрайд 2022“, който трябваше да се проведе по-късно този месец в столицата на страната, пише Euronews.

"Прайд-демонстрациите са мирни инструменти за политическо застъпничество и един от начините, по които универсалното право на свобода на изразяване и мирни събрания се кристализира“, пишат евродепутатите в съвместно писмо до сръбския президент Александър Вучич.

Законодателите също поискаха от правителството да увеличи полицейското присъствие и да гарантира безопасността на хилядите хора, които се очаква да участват в парада в Белград и всички свързани събития в това, което е най-голямото годишно LGBTQ+ събитие на континента.

"Наясно сме, че има заплахи за сигурността на протестиращите, но твърдим, че пълната забрана на това събитие не е правилното решение“, настояват от Брюксел.

Под документа са подписани лидерите на групите на социалистите, зелените, либералите и левите, както и десетки техни колеги. Под писмото са се подписали и шестима заместник-председатели на парламента.

Манфред Вебер, председател на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, не добави името си, въпреки че девет от неговите колеги парламентаристи избраха да го направят.

Председателят на ЕП Роберта Мецола, която принадлежи към ЕНП и през цялата си кариера е била защитник на правата на LGBTQ+, също се въздържа.

Белград трябваше да стане първият град в Югоизточна Европа, който да бъде домакин на общоевропейско LGBTQ+ събитие - нещо, което мнозина видяха като огромна стъпка напред за бившата югославска република, отбелязва Euronews.

"Европрайд в Белград е много важен, защото [LGBTQ+] хората продължават да се сблъскват с дискриминация на Балканите, както и в други части на Европа“, казват евродепутатите. "Присъждането на "Европрайд“ на Белград беше и си остава правилното решение“.

Според ILGA-Europe Сърбия се класира зле по отношение на правата на LGBTQ+, включително по отношение на конституционните защити, правно признаване на пола, закони за престъпления от омраза и пространство за гражданско общество – въпреки че се класира по-високо от няколко държави-членки на ЕС, като Полша, Латвия, Румъния и България.

Вучич направи изненадващото съобщение в неделя, като каза, че Прайдът ще бъде "отменен или отложен“ поради последните проблеми, разклащащи вътрешната стабилност на страната, като граничния спор с Косово.

Сръбският лидер каза, че "не е много щастлив да застраши правата на едно малцинство“. Вучич отрече решението да е взето заради нарастващия натиск от по-радикалните части на обществото и Сръбската православна църква.

По-рано през август хиляди присъстваха на шествие в защита на традиционните ценности, подкрепено от религиозна процесия, известна като "лития“ по улиците на Белград, протестирайки срещу предполагаемото отрицателно влияние на "Европрайд“ върху традиционните семейни ценности.

В писмото си евродепутатите напомнят на сръбското правителство, че според предишни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) забраната на прайда е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, по която Сърбия е страна.

Съдебната практика на ЕСПЧ беше припомнена и от Европейската асоциация на организаторите на прайда, или EPOA, която притежава лиценза за "Европрайд“ и обеща да продължи с подготовката за парада.

Събитието трябва да се проведе от 12 до 18 септември.