Миналата година Европейският съюз, Швейцария и Норвегия регистрираха най-големия брой искания за предоставяне на убежище от седем години насам, като страните получиха близо 1 милион молби за международна закрила, съобщава Politico.

Това идва в допълнение към около 4 милиона украинци, които са потърсили подслон в Европа от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Освен украинските бежанци, които не подлежат на индивидуален преглед, тъй като се възползват от Директивата за временна закрила, около 966 000 молби за убежище са били подадени през 2022 г., показва нов анализ, публикуван от Агенцията на Европейския съюз за убежище (EUAA).

Това е с около 50 % повече в сравнение с 2021 г. и най-високият брой от 2016 г. насам, а въпросът продължава да бъде изключително чувствителен за ЕС.

Според доклада, основните страни на произход са Сирия, Афганистан, Турция, Венецуела и Колумбия.

Базираната в Малта агенция отдава увеличението отчасти на премахването на ограниченията, свързани с COVID-19, но също и на по-дългосрочни основни тенденции като многобройни конфликти в света и проблеми с доставките на храна, принуждаващи хората да напуснат родните си страни.

През 2016 г. 1,2 милиона души са кандидатствали за убежище в същите страни на фона на голямата миграционна криза, предизвикана от конфликти в Близкия изток и Северна Африка.

Заедно с огромния брой хора, бягащи от Украйна след войната, европейските страни са приели общо близо 5 милиона души, търсещи някаква форма на международна закрила. Това е поставило националните системи за приемане под "значителен натиск“, заключва анализът.