Демократите успяват да се задържат в състезанието в показателните за цялото гласуване от вторник щати от Нова Англия до Северна Каролина, опровергавайки прогнозите на републиканците за лесна победа, докато преброяването на гласовете в ключови състезания продължава, пише The New York Times в междинен анализ на резултатите от междинните избори в САЩ, проведени на 8 ноември.

Републиканските кандидати досега обърнаха две места на демократите във Флорида. Но не се очертава ясна картина от най-внимателно наблюдаваните състезания във Вирджиния, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд и Индиана. И в битката за Сената, Майкъл Бенет, сенаторът демократ от Колорадо, спечели решително преизбирането, според Associated Press, слагайки край на надпревара, която беше разглеждана като потенциален предвестник за голяма победа на републиканците.

Към момента в голяма част от изборите не може да се определи победител. Според изданието при това положение резултатите могат да станат ясни в сряда (местно време) или по-нататък.

Междувременно Мериленд избра първия си чернокож губернатор, а Масачузетс избра първата си жена губернатор и първия губернатор на нацията, която е открита лесбийка, съобщава още AP.

‌‌Във Флорида губернатор Рон ДеСантис преобърна окръг Маями-Дейд, който не беше гласувал за републикански кандидат за губернатор от две десетилетия, с категорична победа, потенциално създавайки сблъсък за президентската номинация на неговата партия през 2024 г. с бившия президент Доналд Дж. Тръмп .И сенатор Марко Рубио победи своя съперник от Демократическата партия, депутата Вал Демингс, осигурявайки третия си мандат в Конгреса и допълнително укрепвайки контрола на Републиканската партия върху щата.