Асистентите на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха, че са сериозно обезпокоени за здравето му и че от няколко дни не могат да се свържат с него, пише Reuters.

47-годишният Навални е затворен в наказателна колония източно от Москва и е осъден на общо над 30 години по обвинения, които според него са скалъпени, за да се заглушат критиките му срещу президента Владимир Путин.

Асистентите му заявиха, че адвокатите на Навални са стояли цял ден пред колонията, но им е било отказано да го посетят и той не се е явил на насрочените съдебни заседания по делото му.

"Научихме, че миналата седмица той е имал сериозен инцидент, свързан със здравето. Животът на Навални е изложен на голям риск. В момента той е в пълна изолация", написа Мария Певчих, председател на Фондацията за борба с корупцията на Навални, в социалната медия X.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че миналата седмица служителите на затвора са му поставили капки, след като е получил световъртеж и е легнал на пода на килията си в състояние, което според нея е приличало на "гладна криза".

"Вече трети ден не знаем къде е той. Преди това поне от време на време имаше писма от него, макар и цензурирани, но от цяла седмица няма никакви писма", пише тя в X.

Навални има дългосрочни здравословни проблеми, след като през 2020 г. оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир. Кремъл отрича да се е опитвал да го убие и отказва да коментира случая му, като твърди, че той е третиран като всеки друг затворник.