Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е поел ключова роля в усилията за прекратяване на военните сблъсъци между Армения и Азербайджан и осигуряването на трайно прекратяване на огъня, разкри високопоставен служител на Държавния департамент пред Bloomberg.

Блинкен вече е разговарял с премиера на Армения в четвъртък следобед американско време.

Независимо че прекратяването на огъня вече е в сила, официалният представител заявява, че трябва да се направи много повече за справяне с причините за конфликта и за въвеждане на официален мирен процес.

Армения и Азербайджан взаимно се обвиняват за началото на боевете, започнали в ранните часове на вторник. Последните военни действия прераснаха в най-тежката конфронтация след 44-дневната война за спорната територия на Нагорни Карабах през 2020 г., при която загинаха хиляди войници от двете страни, докато руският президент Владимир Путин не посредничи за примирие.

Азербайджан съобщи във вторник, че 50 негови войници са загинали

Арменският премиер Никол Пашинян в сряда официално се позова на пакт за отбрана, призоваващ Русия и други съюзници да изпратят военна помощ, след като каза, че 105 от войниците на страната му са били убити в двудневна битка по границата с Азербайджан.

САЩ, според служителя на Държавния департамент, все още не са видели доказателства, че руските усилия да са имали някакъв ефект върху прекратяването на огъня.