Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба са провели телефонен разговор, в рамките на който са обсъдили ситуацията във воюващата страна, става ясно от изявление, публикувано на официалната интернет страница на външнополитическото ведомство във Вашингтон.

Двамата дипломати са обсъдили продължаващата подготовка на Украйна за контранастъплението и как помощта на международните партньори може да допринесе за нейния успех.

Блинкен е отбелязал, че суверенитетът на Украйна е жизненоважен за мира и сигурността в Европа и е повторил ангажимента на САЩ да държат Русия отговорна, подчертавайки обещанието на президента Джо Байдън да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

На свой ред Кулеба допълни, страните са обсъдили доставки на оръжие за Украйна, сътрудничество с Глобалния юг и създаването на специален трибунал.

"Обърнах специално внимание на важността на предоставянето на Украйна на изтребители F-16 и стъпките, необходими за започване на обучение на украински пилоти“, написа първият дипломат на Киев в социалната мрежа Twitter.

По-рано Антъни Блинкен увери, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна и ще помогнат за преодоляване на недостига на оръжие, ако възникне такава необходимост.

В рамките на деня Кулеба ще посети Стокхолм, където ще се срещне с външните министри на ЕС и Индо-Тихоокеанския министерски форум. Очаква се той да постави въпроса за засилване на военната помощ на ЕС, както и стъпките към започване на преговори относно присъединяването на Украйна към ЕС.