Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига на посещение в Гърция, което ще продължи до 22 февруари. В рамките на визитата първият дипломат на Вашингтон ще се срещне с политическото ръководство на страната и да даде старт на четвъртия кръг от стратегическия диалог между САЩ и Гърция. Блинкен пристига в южната ни съседка от Турция, където настоя за разширяване на НАТО, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В Атина Блинкен ще се срещне с министър-председателя Кириакос Мицотакис, външния министър Никос Дендиас и главния опозиционен лидер Алексис Ципрас, за да обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната, енергийната сигурност и "споделения ангажимент на двете страни за защита на демокрацията“, според изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс от миналата сряда.

В срещата си Мицотакис ще се съсредоточи върху гръцко-турските отношения и отличното сътрудничество със САЩ, докато Блинкен се очаква да настоява за необходимостта от продължаване на подкрепата на Украйна. Той обаче вероятно няма да окаже натиск върху Гърция да предостави повече оръжейни системи на Киев.

Блинкен също така ще обсъди актуализираното Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), което позволи на САЩ и НАТО да подкрепят Източния фланг на НАТО през северното гръцко пристанище Александруполис, откъдето се извършва трансфер на военен персонал и оръжия към Централна и Източна Европа. Освен той той ще засегне и темата санкциите срещу Русия и дали те се прилагат от Гърция.