Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен планира да посети Китай през следващите седмици за разговори с висши служители, вероятно включително с президента на страната Си Дзинпин, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, според които Вашингтон се опитва да възобнови комуникацията на високо ниво въпреки продължаващото напрежение в отношенията с Пекин.

Блинкен планираше да посети Пекин през февруари, но отмени визитата, след като САЩ идентифицираха китайски шпионски балон, пресичащ континенталната част на страната. Точният момент за посещението на Блинкен все още не е определен, поясняват събеседниците на агенцията.

Говорител на Държавния департамент поясни, че към настоящия момент няма пътуване "за обявяване“ и че предишното отменено посещение на Блинкен ще се състои, когато условията позволяват.

Ако се осъществи, посещението ще бъде част от усилията на президента Джо Байдън да възстанови някаква нормалност в отношения, които продължават да се влошават, коментира медията.

В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби предупреди за "нарастваща агресивност“ от страна на Китай след прехващането на американски кораб и самолет за наблюдение през последните седмици. "Няма да мине много време, преди някой да бъде наранен“, предупреди Кърби. Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отвърна с критика, че САЩ "изпращат военни кораби около половината свят до прага на Китай по провокативен начин“.

В същото време Кърби увери, че двете страни напредват в откриването на други канали за организиране на посещения.

Докато Китай отхвърли усилията на САЩ да организират среща между министрите на отбраната на двете страни на форум в Сингапур миналата седмица, контактите на високо ниво бяха възобновени в други области. Даниел Критенбринк, висш служител на Държавния департамент на САЩ за Азия, проведе "откровени“ разговори с китайски служители в понеделник. Пътуването му бе предшествано от посещението на директора на ЦРУ Уилям Бърнс през май.