Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Индия Субраманям Джайшанкар обсъдиха в Ню Делхи "глобалните последици“ от войната в Украйна, както и начините за укрепване на двустранното "стратегическо партньорство“. Това се посочва в писмено изявление на говорителя на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс, предава ТАСС.

Според Прайс външните министри са се срещнали, "за да обсъдят укрепването на американско-индийското стратегическо партньорство". "Те говориха за съвместни усилия за повишаване и разширяване на стратегическото сътрудничество в областта на технологиите и отбранителната промишленост, подобряване на продоволствената и енергийната сигурност и глобалното здраве, преход към чиста енергия, сътрудничество за борба с наркотиците и напредък в правата на жените".

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом отбеляза, че Джайшанкар и Блинкен са обсъдили въпроси, свързани с това как да се минимизират "глобалните последици“ от "специалната военна операция" на Русия в Украйна и хода на взаимодействие между Вашингтон и Ню Делхи в Индо-Тихоокеанския регион, както и редица други теми и регионални проблеми.