Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обмисля провеждането на среща с Ван И, който от началото на годината заема поста на завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Комунистическата партия на Китай, предава Bloomberg, като се позовава на източници.

Отбелязва се, че срещата може да се проведе между 17 и 19 февруари в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. Ако бъде организирана, тя ще бъде първата между двамата топ дипломати на Вашингтон и Пекин след инцидента със свалянето на китайски балон над  въздушното пространство на САЩ, който доведе до нов скок на напрежението в двустранните отношения.

Блинкен и Ван ще се срещнат на Мюнхенската конференция по сигурността, при условие, че и двете страни дадат съгласието си, разкриват източници на агенцията, пожелали анонимност.

Блинкен отмени пътуването си до Пекин, насрочено за миналата седмица, след като САЩ идентифицираха предполагаем китайски разузнавателен балон, кръжащ над въздушното пространство на страната. Ден след като визитата бе отменена, Пентагонът свали балона край Южна Каролина.

САЩ твърдят, че балонът е бил част от глобална програма за наблюдение. Китай настоява, че това е устройство за събиране на данни за времето, което се е отклонило от курса си.

След първия балон във въздушното пространство на Северна Америка бяха открити още "неидентифицирани обекти“, като три от тях бяха свалени през последните дни. В понеделник Китай обвини САЩ, че са изпратили повече от 10 балона над негова територия от началото на 2022 г.

Висш служител на администрацията във Вашингтон, попитан за възможността за среща между Блинкен и Ван, подчерта, че САЩ непрекъснато оценяват възможностите си за дипломация, но няма какво да обявят. Съветът за национална сигурност и Държавният департамент отказаха коментар на информацията, китайското посолство в САЩ – също.