След като в продължение на няколко седмици държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше съсредоточен върху войната в Газа, сега той ще насочи вниманието си към Украйна, НАТО и Западните Балкани, пише Тhe Guardian.

Блинкен прекара голяма част от последния месец и половина, ангажиран с кризата в Газа, като направи две пътувания до Близкия изток. Сега, на фона на признаците, че споразумението за прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС, което изтича на 27 ноември и може да бъде удължено, Блинкен заминава за Брюксел за срещата на външните министри на НАТО.

В Брюксел Алиансът ще потвърди подкрепата си за отбраната на Украйна срещу руската инвазия, ще проучи начините за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия и ще разгледа подготовката за 75-годишнината на НАТО през следващата година.

Двудневната сесия във вторник и сряда (28-29 ноември) ще включва първата среща на ниво външни министри на Съвета НАТО-Украйна - орган, създаден от лидерите на Алианса на последната им среща на върха с цел подобряване на сътрудничеството, координацията и подпомагане на подготовката на Киев за евентуално членство.

"Съюзниците ще продължат да подкрепят самоотбраната на Украйна, докато Русия не спре агресивната си война", е подчертал Джим О'Брайън, помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия.