Преговорите за прекратяване на огъня между Украйна и Русия в момента са невъзможни. Защото Москва още не е готова за конструктивен диалог. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за медийната група Funke, цитирано от РБК-Украйна.



"За някои идеята за прекратяване на огъня може да е изкушаваща и аз го разбирам. Но ако това означава действително признаване на руското завземане на значителни украински територии, тогава това няма да бъде справедлив и траен мир", заяви Блинкен.

Той обоснова мнението си с факта, че сега Руската федерация може да използва преговорите, само за да прегрупира войските си и след известно време да атакува отново.

"Русия трябва да стигне до момент, в който е готова за конструктивни преговори. Целта трябва да бъде справедлив и траен мир", обобщи Блинкен.

По-рано Белият дом заяви, че решението за мирни преговори с Русия трябва да бъде взето само от Украйна и те трябва да бъдат инициирани от президента Володимир Зеленски.

Канцеларията на президента на Украйна също наскоро говори за възможността за преговори с Русия, изключвайки всякакви териториални компромиси.