Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха за кратко в четвъртък на среща на висши дипломати от Групата на 20-те (Г-20) в първата среща на високо ниво от месеци между двете страни, съобщава Associated Press.

Американски служители разкриха, че Блинкен и Лавров са разговаряли около 10 минути в кулоарите на конференцията на Г-20 в Ню Делхи.

Високопоставен американски служител заяви, че Блинкен е използвал дискусията, за да посочи три точки на Лавров: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта толкова дълго, колкото е необходимо, за да сложи край на войната, че Русия трябва да отмени решението си да спре участието си в Новия СТАРТ и че Москва трябва да освободи задържания американец Пол Уилън.

Служителят, който говори с репортери при условие за анонимност, за да обсъди частния разговор, отбеляза, че Блинкен е "разубедил“ Лавров от всяка идея, която може да има, че подкрепата на САЩ за Украйна се колебае.

Официалният представител отказа да характеризира реакцията на Лавров, но отбеляза, че Блинкен не е останал с впечатлението, че ще има някаква промяна в поведението на Русия в близко бъдеще.

Няма незабавен коментар от Русия за срещата, която е първият контакт на Блинкен и Лавров от миналото лято, когато те говориха по телефона относно предложението на САЩ Русия да освободи Уилън и бившата задържана звезда на WNBA Бритни Гринър.

По-късно Гринър беше освободен при размяна срещу задържания руски търговец на оръжие Виктор Бут, но Уилън остава задържан в Русия, след като беше обвинен в шпионаж.