Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил, че Украйна има право да провежда военни действия в Крим за своя защита, предава УНИАН, като се позовава на изказване на държавния секретар на САЩ.

"През последните седмици работим за ускоряване на доставките на помощ до фронтовата линия, така че украинците да разполагат с всичко необходимо, за да се борят с продължаващата руска агресия. Разбира се, роля играят и изключителната смелост и устойчивост на самите украинци, които се справят в Харков и в източната част на страната, но продължават да се борят с Русия в Крим, както и в Черно море, ако е необходимо", е подчертал той по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той е коментирал и споразумението за сигурност, подписано наскоро от президентите на САЩ и Украйна. Блинкен очаква около 20 други държави да направят същото преди срещата на върха на НАТО, за да засилят подкрепата си за Украйна.

"Това е доказателство, ясно доказателство, че всички наши партньори са с Украйна в дългосрочен план. И ако Владимир Путин очаква да надживее Украйна, да надживее когото и да било от нас, той греши. Той греши. И отново мисля, че ще видите среща на върха, която ще подчертае това още повече", е уверил Блинкен.

Според него "украинската стратегия, с чието изпълнение се занимават САЩ, демонстрира ефективни резултати за отблъскване на руската агресия", пише УНИАН.

"И това беше направено изненадващо успешно, като не забравяме, че целта на Путин от първия ден беше да изтрие Украйна от картата, да сложи край на съществуването ѝ като независима държава, да я присъедини към Русия. Това не успя. Но занапред искаме да сме сигурни, че Украйна ще успее, че ще стъпи здраво на краката си - във военно, икономическо и демократично отношение. Точно това помагаме на Украйна да направи. И това е знак за успех в бъдеще", е заявил държавният секретар на САЩ.