Подкрепата на Вашингтон за Украйна е непоколебима, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Sky News.

Според високопоставен американски служител, по време на срещата с руския външен министър Сергей Лавров в Ню Делхи Блинкен е призовал Русия да отмени решението си относно новия ядрен договор START.

Той също така е отбелязал пред руския си колега, че Вашингтон е готов да подкрепя Украйна да се защитава толкова дълго, колкото е необходимо.

"Винаги оставаме с надежда, че руснаците ще отменят решението си и ще бъдат готови да се включат в дипломатически процес, който може да доведе до справедлив и траен мир, но не бих казал, че след тази среща имаше някакви очаквания, че нещата ще се променят в близко бъдеще“, подчерта американският служител.

Блинкен, добави той, искаше да "разубеди руснаците от всяка представа, че нашата подкрепа или тази на нашите партньори за Украйна може да се разколебае“.

"Трябва да продължим да призоваваме Русия да прекрати своята агресивна война и да се оттегли от Украйна в името на международния мир и икономическата стабилност“, заяви Блинкен, добавяйки: "За съжаление, тази среща отново бе помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна."