Ако бъде приложено, постигнатото в Охрид споразумение между Белград и Прищина ще проправи пътя за признаване на Косово от петте държави от Европейския съюз, които все още не са го направили. Това подчерта държавният глава на САЩ Антъни Блинкен в отговор на въпрос от сенатор Джийн Шахин относно усилията, които Вашингтон полага, за да убеди тези страни да променят позицията си за най-младата държава на Балканите, предава Voice of America (VOA).

"Това със сигурност е въпрос, върху който все още работим, но също така мисля, че това споразумение, ако бъде приложено, всъщност ще доведе до признаване от тези страни“, поясни Блинкен.

Той призна, че признаването на Сърбия е друг въпрос, решаването на който ще отнеме "известно време“.

"Ако имаше нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, това би имало положителен ефект и вярвам, че в крайна сметка ще стигнем до тази точка, но мисля, че това, което Косово и Сърбия са постигнали като споразумение - ако приемем, че ще го прилагат, ще да тласне петте страни от ЕС към признаване“, допълни първият дипломат на Вашингтон.

По думите му постигнатият напредък между Сърбия и Косово дава надежда за нормализиране на двустранните отношения.

"Смятам, че е важно това, че двете страни се договориха принципно, че поетите задължения са част от плановете на двете страни за членство в Европейския съюз. Така че се надявам това да бъде стимул, за да приложат споразумение", коментира американският дипломат.