Администрацията във Вашингтон планира до юни да подготви нова стратегия за Черноморския регион, включваща политически и икономически компоненти. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, говорейки на изслушване в Комисията по бюджетните кредити към Сената на Конгреса на САЩ.

"Мисля, че законопроектът има краен срок, който е юни. Дотогава ще го имаме готов“, поясни първият дипломат на Вашингтон в отговор на свързан с темата въпрос.

Блинкен припомни, че от шестте страни с излаз на Черно море три държави са членки на НАТО, а "Украйна очевидно е важен приятел на САЩ“. В тази връзка, по думите му, "стратегията на САЩ за Черно море ще се фокусира не само върху аспектите на сигурността, но и върху засилването на политическото взаимодействие, върху засилването на икономическото сътрудничество, включително укрепването на енергийната сигурност“ с тези страни.

Изданието Politico припомня, че преди броени дни сенаторът от Демократическата партия Джан Шахин призова за изработването на стратегия за Черно море. Заедно с републиканеца Мит Ромни представиха формулировка за допълване на съответното законодателство, с която призоваха САЩ и НАТО да "обмислят приемането на стабилни междуправителствени и междуведомствени стратегии за Черно море, за да улеснят по-нататъшното сътрудничество между всички страни в региона“. Тази стратегия се очаква през юни, но досега Шахин не е чувала нищо от администрацията за нея, подчертава изданието.

Черно море, което граничи с три държави от НАТО и два важни партньора на САЩ, е слабо място за защитниците на трансатлантическата сигурност. Русия има военни кораби, там се намира Кримският полуостров и водният път е жизненоважен за търговията. Размирно Черно море на практика означава размирна Европа и НАТО, подчерта още Шахин.

 "Ние вярваме, че стратегията за Черно море ще помогне на федералните агенции да усъвършенстват нашите общоправителствени усилия за подкрепа на съюзници и партньори с подобно мислене в Черноморския регион, включително чрез насърчаване на политическа ангажираност, координация на регионалната сигурност, икономическо сътрудничество — включително засилена енергийна сигурност — и демократична устойчивост сред нашите съюзници и партньори в региона“.

 На среща с румънския си колега миналия ноември Блинкен нарече Черноморския регион "зона от жизненоважно стратегическо значение за нас и за НАТО“, подчертават от редакцията.

Шахин е по-притеснена за Черно море от всякога. В хода на конфликта Русия блокира доставките на зърно и други хранителни продукти. А руски изтребител миналата седмица бе замесен в инцидент с безпилотен американски дрон.

"Ако не сте го разбрали, когато Русия нахлу в Украйна и затвори морските пътища – което се отрази на глобалното ни снабдяване с храни, тогава със сигурност сте го разбрали сега, когато дронът бе свален“, заяви Шахин.