Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта, че всяка европейска държава, която е страна в Международния наказателен съд (МНС), трябва да арестува руския президент Владимир Путин, ако той направи посещение на нейна територия, цитира думите му американският телевизионен канал CNN.

"Мисля, че всеки, който е страна в съда и има задължения, трябва да ги изпълни“, заяви Блинкен в отговор на въпрос на сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм по време на изслушване на Комисията по бюджетните кредити.

Блинкен не поясни дали американските власти ще предадат Путин на МНС, ако той посети страната, отбелязвайки, че САЩ не са подписали Римския статут.

"Не мисля, че той има планове да пътува тук скоро“, отбеляза още Блинкен.

Путин почти не е напускал Русия през последните години и не е пътувал до САЩ от 2015 г. насам, припомня медията.

Миналата седмица МНС издаде заповед за арест срещу Путин за ролята му в депортиране на украински деца в Русия.

Доклад, публикуван в средата на февруари, установи, че повече от 6000 деца - на възраст от само месеци до 17 години - са били прехвърлени в руски учреждения в даден момент от войната, въпреки че "общият им брой не е известен и вероятно е значително по-висок от 6000“.

Документът идентифицира 43 съоръжения, които са част от огромната мрежа, където децата са били изпратени. Те са разположени "от единия край на Русия до другия“, включително в Крим, по "източното тихоокеанско крайбрежие – по-близо до Аляска, отколкото до Москва“, и Сибир.

Твърди се, че най-малко 32 от съоръженията, идентифицирани в доклада, "изглежда участват в систематични усилия за превъзпитание, които излагат децата от Украйна на рускоцентрични академични среди, културно, патриотично и в два случая конкретно военно образование“.