Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предупредил малка група законодатели миналата седмица, че неговият отдел проследява възможността Азербайджан скоро да нахлуе в Армения, според двама души, запознати с разговора. Пише американската редакция на Politico.

Коментарът на Блинкен показва дълбоката загриженост в администрацията относно операциите на Азербайджан срещу отцепническия регион в западната част на страната и възможността за разрастване на конфликта.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев по-рано призова Армения да отвори "коридор“ по протежение на южната си граница, свързвайки континентален Азербайджан с ексклава, който граничи с Турция и Иран. Алиев заплаши да реши проблема "със сила“.

В телефонен разговор на 3 октомври законодателите предупредиха Блинкен относно възможните мерки срещу Алиев в отговор на нахлуването на страната му в района на Нагорни Карабах през септември, са заявили източниците на американската медия.

Блинкен е отговорил, че Държавният департамент търси начини да подведе Азербайджан под отговорност и не планира да поднови дългогодишния отказ, който позволява на САЩ да предоставят военна помощ на Баку. Той е добавил, че държавата вижда възможност Азербайджан да нахлуе в Южна Армения през следващите седмици.

Все пак Блинкен е изразил увереност относно продължаващите дипломатически преговори между Армения и Азербайджан пред депутатите от Демократическата партия, сред които представителите Нанси Пелоси и Анна Ешу от Калифорния и Франк Палоун от Ню Джърси.

Още двама души са потвърдили, че е имало брифинг за ситуацията в Азербайджан, но не са предоставили подробности.

В изявление Държавният департамент на САЩ е отказал да коментира разговорите, но е подчертал ангажимента на отдела към "суверенитета и териториалната цялост на Армения“ и разрешаването на конфликта чрез "директни разговори“.