В рамките на срещата за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, на Сърбия е предложено "унизително решение“, твърди електронното издание на вестник Blic, като се позовава на източник, запознат с хода на преговорите в Брюксел.

Предложеното решение трябва да дерогира от Брюкселското споразумение, което Сърбия според източника на изданието не може да приеме. "Съдейки по всичко ни очакват трудни и несигурни дни, особено в северната част на Косово", заключи събеседникът на редакцията.

По данни на вестника президентът на Сърбия Александър Вучич вероятно ще направи обръщение към нацията още до края на деня.

Уточнява се, че Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел и специалният представител на Общността за Западните Балкани Мирослав Лайчак проведоха най-напред среща с косовския премиер Албин Курти, а след това – и с Вучич.

Фокусът на срещите бе намирането на изход от настоящата криза и избягването на каквато и да е ескалация и напрежението в региона, с акцент върху въпроса с регистрационните номера, съобщи Европейската служба за външна дейност.

Отделните срещи трябва да бъдат последвани от съвместна, се казва в прессъобщение от Брюксел.