"Екстремисти“ от няколко ултрадесни и проруски организации в Сърбия планират бурни демонстрации в дните след срещата между президента на западната ни съседка Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, организирана в Охрид с посредниците на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, съобщава белградският Blic.

Според източници, пожелали анонимност, екстремистките групировки чакат изхода от срещата в Охрид и се надяват да "подпишат нещо", т.е. да парафират някакво обвързващо споразумение между Белград и Прищина, което да изтълкуват като доказателство за предполагаемото "предателство" на Косово и повод за бурни улични протести.

В петък повече от хиляда членове на сръбски десни партии и движения се събраха на протест пред храма "Св. Сава“ в Белград, откъдето се отправиха към Президентството. Протестът под наслов "Сърбия помни, брани, не дава“ бе организиран от движение "Двери“, Нова ДСС, ПОКС и "Заветници“ срещу, както те обявиха, приемането на европейския план за нормализиране на отношенията с Косово.

Демонстрантите носеха огромен флаг на Сърбия и факли, скандирайки "Косово, Сърбия" и "Косово, не те даваме“.

Протестът, според организаторите, е бил "надпартийно патриотично обединение" на всички, които са против споразумението на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Събралите се имаха три искания - да се отхвърли европейският план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, Вучич да подаде оставка и незабавно да се свикат избори.