"Оказва се институционален  натиск върху българите в Северна Македония, скалъпват се политически инсценирани съдебни процеси по нереформирани съдебни закони, чиято единствена цел е унищожаването на българите в РСМ. Очакваме България да засили активността си по македонския въпрос в Европейския съюз и да запознае Европарламента какви процеси се водят в Македония в нарушение на човешките права. Това каза за Агенция "Фокус" Благой Шаторов, племенник на известния македонски деец Методи Шаторов (10.01.1898 - 12.09.1944), генерален секретар на неправителствената организация "Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

По повод на призоваването от прокуратурата на председателя на клуб "Иван Михайлов", Битоля, Любчо Георгиевски, Шаторов каза:

"Както по времето на Лазар Колишевски, днес се организират политически инсценирани съдебни процеси. Чрез нереформираните съдебни закони, създадени именно за унищожаване на българите още по времето на Титова Югославия, днес се радикализира натискът над българите".

В позицията се казва, че е много силен натискът върху българското население в РСМ от институциите, особено от органа, който би следвало да защитава правата на всеки в Македония, а именно Комисията за защита на човешките права към Министерския съвет на РСМ.

Още след откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля през 2019 година се засилват обвиненията срещу  активистите на клуба и неправителствената организация с обвинения в разпространяване на реч на омразата и расизъм, става ясно от думите на Шаторов.

"Този път те (бел.ред. институциите в РСМ), го правят чрез наказателната жалба  срещу председателя на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, Любчо Георгиевски, уж за разпространение на някаква ксенофобия и расизъм  Човекът, чийто най-голям грях е, че застана начело на борбата за равнопоставеност на българите с всички други етноси в Република Северна Македония, човекът, който вижда родината си като част от НАТО и Европейския съюз и като развита държава с европейско бъдеще, а не като потънала в тъмното комунистическо минало страна", каза Шаторов.

"Обръщам се към всички обществено-политически сили в България да дадат безрезервна и реална подкрепа за защита от корумпираната, несправедлива и политизирана съдебна система в Македония на нашия брат Любчо Георгиевски, защото нито Македония е част от СФРЮ на Тито, нито България е Съветската република на Георги Димитров. Годината не е 1949 и ситуацията е напълно обратна, България е част от двата най-мощни съюза в света и трябва да използва всички механизми за защита на човешките права на българите, но и правата на тези, които водят борбата вътре в общество, чийто еквивалент са само страни като Русия и Северна Корея", призова той.

"Ако сега не застанете рамо до рамо с нас, инсценираните политически процеси ще наберат скорост и ще обхванат цялата българска общност в Македония и вие ще станете част от процеса на създаване на човешки трагедии и унищожени български семейства", казва още генералният секретар на неправителствената организация "Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, Благой Шаторов.

Росица ЛАХАНОВА