Представителите на индустрията и бизнеса в Обединеното кралство реагераха положително на сделката, сключена с Европейския съюз за Северноирландския протокол, съобщава британският телевизионен канал Sky News.

Тони Данкър, генералният директор на CBI, заяви: "Поздравления за правителството на Обединеното кралство и ЕС относно разрешаването на безизходицата около Протокола за Северна Ирландия и постигането на историческа сделка... С усещането, че социалният, политическият и икономическият живот в Северна Ирландия е бил замразен през последните няколко години, този пробив ще позволи на бизнеса и политиците да насочат вниманието си към икономическия растеж и осигуряването на по-голям просперитет за всички в Северна Ирландия.“

Уилям Бейн, ръководител на търговската политика в Британската търговска камара, подчерта на свой ред: "Бизнесът както в СИ, така и във Великобритания призовава за значително намаляване на проверките и изискванията за документи за пренасяне на стоки през Ирландско море. Ще разгледаме внимателно правните текстове и техните пълни последици, но това изглежда е положителна стъпка към постигането на тази цел... Тъй като икономиката на Обединеното кралство се балансира на прага на рецесия, това може да помогне за стимулиране на растежа както за СИ, така и за Обединеното кралство.