Италия трябва да ръководи международните усилия за постигане на мир в Украйна и "да не оставя тази роля на Турция“. Това изявление направи във вторник в долната камара на италианския парламент бившият министър-председател на републиката, лидерът на опозиционното "Движение 5 звезди" Джузепе Конте, предава ТАСС.

"В продължение на месеци ние призоваваме за решителни дипломатически действия, които биха могли да задвижат европейската машина, която така и не беше активирана, докато военната ескалация достигна тревожно ниво“, заяви той. Според Конте "Италия трябва да стане лидер" на дипломатическите усилия за разрешение на конфликта, а не "да оставя тази роля на Турция".

"Мирът трябва да се строи със сериозни действия. Това е труден път, ние го осъзнаваме. Става дума за сигурност, която трябва да бъде гарантирана на всички, и за защита на рускоезичните малцинства", заяви бившият премиер.

Конте многократно е настоявал за промяна на подхода от страна на властите, Европейския съюз и НАТО по отношение на конфликта в Украйна. Освен това той посочи, че изпращането на оръжие в Украйна "вече не може да бъде решение“ на кризата.

Въпреки някои очаквания, новото дясно правителство на Италия начело с премиера Джорджия Мелони подчерта, включително отново във вторник, ангажимента на страната към НАТО и ЕС. Тя увери, че Рим ще продължи да оказва помощ на Киев, включително военна и по никакъв начин няма да наруши европейското единство по въпроса.