Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Тайван за участие в бизнес форум в югозападния град Гаосюн, съобщава централната информационна агенция на острова CNA.

Помпео ще изнесе реч на събитието, организирано от Liberty Times. В сряда той ще говори пред Световната тайванска търговска камара ще посети няколко високотехнологични компании в южната част на острова.

Настоящото посещение в Тайван е второто на Помпео за тази година. За последно той бе на острова в началото на март, когато проведе срещи с високопоставени представители на управляващите в Тайпе.

Ситуацията около Тайван ескалира, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова в началото на август. Китай, който смята острова за своя суверенна територия, изтълкува хода на Вашингтон като подкрепа за "тайванския сепаратизъм“ и в отговор проведе широкомащабни военни учения.

Официалните отношения между централното правителство на КНР и нейната островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданска война с Комунистическата партия на Китай, се изтеглиха в Тайван. Контактите между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години на миналия век. От началото на 90-те години страните започнаха да контактуват чрез неправителствени организации.