Чешкият милиардер и бивш министър-председател на страната Андрей Бабиш обяви плановете си да се кандидатира за президентския пост, предава AFP.

"Ще се кандидатирам за президент на Чешката република“, цитира агенцията изявлението на Бабиш на страницата му в социалната мрежа "Фейсбук".

По-рано през октомври бе съобщено, че според резултатите от проучване на Ipsos основният претендент за победа в първия тур на президентските избори в Чехия, които ще се проведат на 13-14 януари 2023 г., е бившият ръководител на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел. До август тази година Бабиш водеше в анкетите. Но шансовете на милиардера очевидно са засегнати от началото на процеса в Прага за незаконно получаване на субсидии от ЕС в размер на 2 милиона евро за една от неговите фирми. Освен това участниците в анкетата може да са били повлияни от неотдавнашното изявление на премиера Петър Фиала, че партиите от управляващата коалиция няма да номинират свой представител на президентските избори, а ще подкрепят кандидати от демократичните сили, към които спадат Павел, Нерудов и сенатор Павел Фишер.

Вторият мандат на настоящия президент на Чешката република Милош Земан приключва на 8 март 2023 г.. Според чешкото законодателство Земан няма право на участие в надпреварата за президентските избори.